T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Hamravat Ortaokulu

Haberler

May

Beden Eğitimi dersinde sınıflar araı, Futbol, voleybol ve basketbol turnuvaları yapıldı. Turnuva sonunda finalist olan 7E,7F, 5İ ve 5H sınıfları okul töreninde madalyaları takdim edilerek başarılarının devamı temenni edildi. Turnuvayı düzenleyen Beden Eğitimi öğretmenlerimiz, Özlem GÜRHAN, Serkan AKTAŞ ve Seyfullah Buğra hocamızı ve öğrencilerimizi çalışmalarından dolayı tebrik ederiz.

Nis

 

Öğrencimiz Ayşe YILMAZ Diyarbakır'da düzenlenen Okul sporları okçuluk dalında 3. olmuştur. Öğrenci ve danışman öğretmenimizi tebrik ederiz.

Nis

Öğrencimiz İbrahim Halil KADAK Afyon'da düzenlenen Okul Sporları Judo Türkiye Şampiyonasında Türkiye İkincisi olmuştur. Öğrencimizi tebrik ediyoruz.

Nis

23 Nisan Töreni büyük bir coşku ile kutlandı.

Mrt

WhatsApp Image 2024-02-21 at 00.10.54

2 martta Şanlıurfa siverekte kültür merkezinde  yapılan bölge yarışmasında Bilim sanat merkezlerinin yoğunlukta yer aldığı yarışmada Hamravat ortaokulu olarak yerimizi aldık.  2 projemizde yarışmada derece alarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Projede yer alan öğrencilerimiz, Ecrin Kandu ve Ecrin Çelik Ankarada yapılacak olan finallerde kurumumuzu ve bölgemizi temsilen bulunacaklardır.

Şbt

Kurumumuzda Eğitimde Yapay zeka uygulamaları kursu verimli bir şekilde devam ediyor.

Şbt

Suyun Önemi ve Tasarrufu

 

Suyun canlılar için hayati öneme sahip olduğunu unutmamalıyız. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve insan faaliyetlerini ayakta tutan su, yaşamımızın temel taşıdır.

 

Vücudumuzun %60’ı sudan meydana gelir. Kan dolaşımının olabilmesi, vücudun zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için hep suya ihtiyaç vardır.

Dünyamızın 3/4’ü su ile kaplıdır. Ancak kullanılabilir tatlı suyun sadece %2.5’i bulunmaktadır. Bu nedenle suyun tasarruflu kullanımı büyük önem taşır.

Dünya nüfusunun %20’si yeterli içme suyundan mahrumdur. 2050 yılında bu sayının daha da artması beklenmektedir.

Su tasarrufu, hem ekonomik hem de ekolojik fayda sağlar. İşte bazı su tasarrufu önerileri:

Muslukları kapatmayı unutmayın: Diş fırçalarken veya bulaşık yıkarken musluğu açık bırakmak yerine gereksiz yere su tüketmeyin.

Bahçe sulamasını zamanında yapın: Buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde bahçenizi sulayarak su tasarrufu yapabilirsiniz.

Su sızıntılarını onarın: Sızıntı yapan muslukları, boruları ve tuvaletleri hemen tamir edin.

Daha kısa süreli duş alın: Duş alırken suyun akışını kısa tutun.

Su tasarruflu ürünleri tercih edin: Düşük debili musluklar, su tasarruflu duş başlıkları ve çamaşır makineleri kullanın.

Suyun kıymetini bilmeli, tasarruflu kullanmalı ve gelecek nesillere temiz su kaynakları bırakmalıyız.

           

 

 

 

 

Veliler ve Çocuklar İçin Su Tasarrufu Etkinlikleri:

Dünya Su Günü Etkinlikleri: Çocuklarınızla 22 Mart Dünya Su Gününü kutlayın. Bu özel günü anlamlandırmak için etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Örneğin, suyun önemini anlatan kısa hikayeler okuyabilir, suyun nasıl tasarruflu kullanılacağına dair bilgi veren afişler hazırlayabilirsiniz 1.

İşte veliler ve çocuklar için su tasarrufu etkinlikleri:

 

  1. Su Temalı Hikaye Zamanı: Çocuklarınıza suyun önemini anlatan kısa hikayeler okuyun. Bu hikayelerde suyun nasıl korunması gerektiğini vurgulayabilirsiniz. Örneğin, bir damla suyun yolculuğunu anlatan eğlenceli bir hikaye yazabilirsiniz.
  2. Su Tasarrufu Yarışması: Komşular arasında bir su tasarrufu yarışması düzenleyin. Kim daha fazla su tasarrufu önerisi yapabilir veya suyun nasıl korunacağına dair en yaratıcı fikri bulabilir? Su faturaları karşılaştırın
  3. Su İzleme Günlüğü ile su ayak izini Hesaplama: Çocuklarınıza bir su izleme günlüğü verin. Her gün ne kadar su kullandıklarını not almalarını sağlayın. Bu, su tüketimlerini takip etmelerine yardımcı olacaktır.
  4. Su Tasarrufu Afişleri: Çocuklarınızla birlikte renkli afişler hazırlayın. Bu afişlerde su tasarrufu ipuçları ve resimler kullanabilirsiniz. Örneğin, “Muslukları kapatmayı unutma!” veya “Kısa süreli duş al, suyu koru!” gibi mesajlar içerebilir.
  5. Bahçe Sulama Etkinliği: Bahçeniz varsa, çocuklarınızla birlikte bahçeyi sulayın. Bu sırada su tasarrufu yapmanın önemini anlatın. Hangi saatlerde sulama yapmanın daha iyi olduğunu ve suyun nasıl doğru kullanılacağını gösterin.
  6. Su Tasarrufu Şarkıları: Çocuklarınızla birlikte su tasarrufu şarkıları söyleyin. Basit ve eğlenceli melodilerle suyun kıymetini vurgulayabilirsiniz.
  7. Suyla İlgili Deneyler: Evde basit su deneyleri yaparak çocuklarınıza suyun nasıl hareket ettiğini ve nasıl korunması gerektiğini gösterebilirsiniz. Örneğin,Çay suyunu kaynatırken  suyun buharlaşma sürecini gözlemleyebilirsiniz.

Unutmayın ki su tasarrufu, hem çocuklar hem de yetişkinler için önemlidir. Bu etkinliklerle çocuklarınıza suyun kıymetini öğretebilir ve gelecek nesillere temiz su kaynakları bırakma bilincini aşılayabilirsiniz. 

 

 

Su ayak izi Etkinliği:

 Dünya’nın su varlığı, su döngüsü, suyun ekosistem için önemi, suyun sağlık, tarım, turizm, enerji gibi sektörlerdeki yeri ve önemi ile su tasarrufu gibi genel bilimsel bilgiler öğrenci düzeyine uygun biçimde ve görsel ağırlıklı hazırlanan bir sunumla hazırlanabilir. Su ayak izi nedenleri, etkileri ve azaltma yollarını içeren bilgiler poster haline getirilebilir. Su ayak izi hesaplama uygulamaları üzerinden (Örneğin: https://www.yarininsuyu.com) su ayak izlerini hesaplamaları yapılabilir. Hesaplanan su ayak izleri hakkında yorumlama ve değerlendirme yapılır, öğrencilere zihin haritası yaptırılarak suyun önemi üzerinde düşünmeleri sağlanır.

Öğrenci veli etkinliği olarak:

İçme suyu arıtma tesislerine gezi düzenlenebilir.  Suyun arıtılarak evlerimize gelme yolcuğu hakkında araştırma yaparak okul panosunda bilgiler paylaşılabilir.

Okulda Öğrenci etkinliğimiz:

 Dünyamızdaki suyu korumamız gerektiğini belirtmek amacıyla gerçekleştirilecek “denizim buharlaşıyor” adlı etkinlikte; Asetat kalemleri ile klip poşetlerinin üzerine öğrenciler su döngüsünü çizer. Çizdikten sonra kilit poşetlerinin içerisine su ve mavi gıda boyası eklenir ve su döngüsünün hareketi gözlemlenir. 

Şbt

   

 

Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Döngüsel ekonomi üç ilkeye dayanmaktadır:

  • Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür: Bu ilke, öncelikle malzeme ve kaynak kullanımını en aza indirerek üretilen atık miktarını azaltmayı amaçlar. Atık kaçınılmaz olduğunda, mümkün olduğunca yeniden kullanılmalı veya geri dönüştürülmeli ilkesine yönelik çalışmalarımızı yaygınlaştırıyoruz.Öğrencilerimizin ev ve okulda yaptıkları örnek çalışmalar...

Ara

Öğrencilerin 21. yüzyıl becerileri ile Dijital vatandaşlık farkındalığı kazanmaları amacıyla  eTwinning projeleri yürütülmektedir.  Uluslararası; Türkiye, Azerbaycan, Romanya, İtalya ortaklığı ile yürütülecek projelerde öğrenci kazanımının multidisipliner olması beklenmektedir.

  1. Yeşil Mesleklerin Tanıtılması:eTwinning, yeşil mesleklerin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu anlatmak için ideal bir platformdur. Yeşil ticaretler, çevre koruması, sürdürülebilir enerji, atık yönetimi ve iklim değişikliği gibi bölgelerdeki mesleklerdir.Bu sektörlerin nasıl insanlık için önemli olduğu, çevre üzerindeki mevcutlar ve kariyer olanaklarını keşfetme fırsatı sunulabilir.

  2. Sürdürülebilirlik ve İnovasyon: Yeşil teknolojiler, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik birimleri çalışma ve inovasyon yapma fırsatı sunar. öğrenciler, yapay zeka destekli çözümler, akıllı şehirler, bağlantılı enerji kaynakları ve sürdürülebilir ulaşım gibi konular üzerinde işbirliğine dayalı çalışır.

  3. Disiplinlerarası Yaklaşım: Yeşil meslekler ve yapay zeka, birçok farklı disiplini bir araya getiren konulardır. Bu proje ile, farklı derslerden ve bunların bir kısmında bu konuları ele alan disiplinler arası bir yaklaşım teşvik eder. Örneğin fen bilgisi, matematik, bilgisayar bilimi ve güzel sanatlar gibi farklı derslerin iç içe desenlerle desteklenmesi, yapılandırıcı bir öğrenme deneyimi yaşayabilirler.

  4. Küresel: İşbirliği Etwining, farklı bölgelerdeki eğitmenler ve merkezler arasında işbirliği yapma fırsatı sunar. Yeşil profesyoneller ve yapay zekaların çalışan öğretmen ve bilgi arasında küresel işbirliği, farklı bakış açıları ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlar. .

  5. Geleceğin İş İmkanları: Yeşil meslekler ve yapay zeka, geleceğin iş dünyasında büyük bir başarıya sahiptir. Bu alanlarda uzmanlaşan bireyler, iş olanakları ve kariyer imkanları geniş bir yelpazede sunulmaktadır. 

Haz

OKUL TANITIM FİLMİ