T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Hamravat Ortaokulu

YAŞANILIR BİR ÇEVRE İÇİN İYİLEŞTİRME ÖDEVİMİZ

Sevgili aileler,

Bu bültenin konsu ile sizlerin neşe ve öğrenmeyle dolu harika bir hafta geçirmenizi umuyoruz! Çocuğunuzun eğitiminde devam eden ortaklığınıza içten şükranlarımızı sunmak için bir saatinizi ayırmanızı istiyoruz. Birlikte onların büyümelerini destekleyen ve besleyen güçlü bir topluluk yaratıyoruz.

Önemli Duyurular
Bu hafta önemli bir konuya, çevre duyarlılığına odaklanacağız. Öğrencilerimize temiz ve sürdürülebilir bir çevrenin değerini öğretmenin gelecekleri için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Hafta boyunca çocuğunuz aşağıdaki kavramları öğrenecek:

  • Çevre Bilinci (Çevre Bilinci): Öğrenciler doğal çevremizi korumanın ve muhafaza etmenin önemini keşfedecekler.
  • Sıfır Atık: Atığı azaltmanın ve sürdürülebilir uygulamaları benimsemenin önemini araştıracağız.
  • Kompostlama (Kompostlama): Öğrenciler kompostlama sürecini ve çevreye faydalarını keşfedeceklerdir.
  • Atik Değerlendirme (Atık Yönetimi): Atık malzemelerin nasıl sorumlu bir şekilde yönetileceği ve geri dönüştürüleceğinin anlaşılması vurgulanacaktır.

Öğrencilerimizi bu konularla ilgili çeşitli uygulamalı etkinliklere, tartışmalara ve projelere dahil etmekten heyecan duyuyoruz. Bu uygulamaları erken yaşlardan itibaren aşılayarak çocuklarımızı gezegenimizin korunmasına aktif olarak katkıda bulunan sorumlu küresel vatandaşlar olma yönünde güçlendirebiliriz.

Çevre Bilincini Kutlayın
Öğrencilerimizin çevre bilincine olan bağlılıklarından inanılmaz derecede gurur duyuyoruz! Sınıf tartışmalarına aktif olarak katılıyorlar, fikirlerini paylaşıyorlar ve daha temiz ve yeşil bir gelecek için yenilikçi çözümler geliştirmek üzere birlikte çalışıyorlar. Herkes için daha iyi bir dünya yaratma konusundaki kararlılıklarını artırmak için sizde çocuğunuzla etkinliklere evinizde veya okulda katılın ve uygulama resimlerinizi bizimle paylaşın.

  • Bahçecilik: Bir evinizin önünde ve ya okulunuzda küçük bir bakçe oluşturun öğrencileri (çocuğunuzu) bu bahçenin ekimi ve bakımına dahil edin. Onlara kendi yiyeceklerini yetiştirmenin faydalarını, organik bahçecilik uygulamalarının önemini ve sağlıklı bir çevreyi korumada bitkilerin rolünü öğretin.
  • Toplu Alanların Temizliği: Öğrencilerin ve ailelerinin yerel bir parkı, plajı veya mahalleyi temizlemek için bir araya gelebilecekleri bir topluluk temizlik etkinliği düzenleyin. Çöp atmanın etkisini ve çevremizi temiz tutmanın önemini tartışın.
  • Atık Denetimi: Sınıfta, okulda veya mahallede bir atık denetimi yapın. Öğrencilerin, üretilen atık miktarını ve türlerini anlamak için farklı atık türlerini ayırmalarını ve analiz etmelerini sağlayın. Azaltmanın, yeniden kullanmanın ve geri dönüştürmenin yollarını tartışın.
  • Kompostlama: Okul bahçesine veya evinizin bahçesine bir kompost kutusu kurun. Öğrencilere organik atıkların nasıl kompostlaştırılacağını öğretin ve kompost kullanmanın bitkiler için faydalarını açıklayın.
  • Doğa Yürüyüşü: Öğrencilerinizi (çocuğunuzu) okulun veya yerel parkın çevresinde doğa yürüyüşüne çıkarın. Çevreyi korumanın önemini tartışırken onları doğal çevreyi gözlemlemeye ve takdir etmeye teşvik edin.
  • İleri Dönüşüm Projeleri: Öğrencileri atık malzemeleri yaratıcı bir şekilde yararlı öğelere dönüştürmeye teşvik edin. Geri dönüştürülmüş malzemelerden sanat eserleri yaratabilir, plastik şişelerden çiçek saksıları yapabilir veya eski dergilerden takı tasarlayabilirler.

NOT:Kompostlama, organik atıkların doğal bir şekilde parçalanıp ayrışıp dönüşmesi sürecidir. İşte kompostlama yaparken kullanabileceğiniz yöntemler ve adımlar:

Malzemeler:

1.      Organik atıklar: Sebze ve meyve kabukları, çay poşetleri, kahve telvesi, yaprak ve kesim kesimleri, bitki artıkları gibi organik mutfak ve bahçe atakları.

2.      Kuru koşullar: Kuru yapraklar, saman, küçük dal parçaları gibi kahverengi özellikler. Bu malzemelerin nem dengesinin korunması ve bozulmanın düzgünlüğünün sağlanması için önemlidir.

3.      Su: Kompostun nemli kalması için düzenli olarak su tutulabilir.

4.      Hava: Kompostun havalandırılması için düzenli olarak yürütülmesi önerilir.

Adımlar:

1.      Bir kompost kabı veya kompost bileşimi oluşur. Bu, organik atıkların biriktirilmesi için organize edilmiş bir kap veya belirli bir alandır.

2.      Organik attıkları ve kuru malzemeleri bir şekilde karıştırırız. Her bir katman organik atıklar ve kuru birleşerek oluşmalıdır. Bu, nem dengesini korur ve çürümenin daha iyi gerçekleşmesini sağlar.

3.      Kompostu nemli tutmak için düzenli olarak su ekleyin. Ancak suyu fazla kullanmaya dikkat edin, çünkü fazla su kompostun çıkmasını engelleyebilir.

4.      Kompostu havalandırmak için haftada birkaç kez dağıtın. Bu, havanın kompostun içine kaydedilmesini sağlar ve bozulma sürecini hızlandırır.

5.      Kompostun iç kısımları çürür, sıcaklık artar ve kompost oluşur. Bu sürecin birkaç hafta ila birkaçını sürdürebilmek, bu nedenle dağıtılmak.

6.      Oluşan kompostu bahçenizde veya bitki saksılarında kullanabilirsiniz.

 

 

 

01-02-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.02.2024 - Güncelleme: 12.02.2024 21:06 - Görüntülenme: 1027
  Beğen | 95  kişi beğendi